Ortho-kongres 2010

(Voeding en Psyche):

 

Programma en sprekers

 

 

 

 


 

Ortho organiseert in het najaar van 2010 het kongres "Voeding en Psyche",

dat dit jaar geheel in het teken staat van ME/CVS (en XMRV).

 

Sprekers zijn onder meer dr. van Meerendonk, dr. Maes, prof. de Meirleir en Toine de Graaf.

 

 


 

 

 

25 jaar chronisch vermoeidheidssyndroom - ME/CVS

 

 

Op dit 5e congres 'Voeding & Psyche' staat het ziektebeeld chronisch vermoeidheidssyndroom [ME/CVS] centraal.

 

Voor dit onderwerp is gekozen vanwege de stormachtige ontwikkelingen die zich voordoen sinds de publicatie over een mogelijke relatie met het retrovirus XMRV (Science oktober 2009; 326:585-9).

 

Deze bevinding werpt een geheel nieuw licht op het ontstaan en de therapie van ME/CVS.

 

 

 

'Iedere ME/CVS-patiënt heeft het XMRV-virus,

maar lang niet alle mensen met het XMRV zijn ME/CVS-patiënt'

Dr. Judy Mikovits (WPI); Centennial Retrovirus Meeting; Praag, 1 mei 2010

 

 

 

Hypothese of werkelijkheid?

 

En wat betekent dit voor de therapie?

Voor immuunversterking met voeding en voedingssupplementen, antivirale medicijnen en cognitieve gedragstherapie?

 

 

 

Organisatie:

Ortho Communications & Science

Postbus 82,

7080 AB Gendringen

Tel: 0315-695211

Fax: 0315-695215

 

 

Datum:

zaterdag 30 oktober

 

 

Plaats:

Universitair Medisch

Centrum Utrecht

Heidelberglaan 100

3584 CX Utrecht

 

 

http://www.voedingenpsyche.nl/inschrijven.php

 

 


 

Sprekers

 

 

Keynote spreker:

prof. dr. Kenny de Meirleir

Hoogleraar Vrije Universiteit Brussel

 

Kenny De Meirleir is hoogleraar Fysiologie, Pathofysiologie & Geneeskunde, Interne Geneeskunde & Cardiologie aan de VUB. Daarnaast is hij als directeur en internist/cardioloog verbonden aan ME/CVS-kliniek Himmunitas, eveneens in Brussel. Van 2005 tot 2008 was De Meirleir tevens Clinical professor of pathology aan de University of Nevada Medical School in Reno (VS), waar hij nauw samenwerkte met de ontdekkers van het XMRV-retrovirus bij ME/CVS. De Meirleir is (co)auteur van enkele honderden wetenschappelijke 'peer reviewed' publicaties over ME/CVS en zijn werk werd meermalen bekroond. Hij was jarenlang editor van de Jouurnal of Chronic Fatigue Syndrome, werkte mee aan diverse boeken en is voorzitter van het wetenschappelijke panel van de Europese denktank ESME.

 

 

Drs. Toine de Graaf

Medisch onderzoeksjournalist

 

Toine de Graaf studeerde in Nijmegen Nederlandse Taal & Letterkunde en Algemene literatuurwetenschap. Hij is sinds 1989 als journalist gespecial­iseerd in gezondheidszorg. Na dienstverbanden bij TvZ - een vakblad voor verpleegkundigen - en het Eindhovens Dagblad koos hij in 1996 voor een bestaan als fulltime freelance journalist. De Graaf deed onderzoeksjourna­listiek op het gebied van onder andere medicijngebruik, vaccinatie en de Bijlmerramp. Zijn artikelen hierover verschenen in De Groene Amsterdammer, Nieuwe Revu, Vrij Nederland, gezondNU, Het Parool, AD en Ortho. De Graaf schrijft al ruim tien jaar over de controverse rond ME/CVS. In 2010 publi­ceerde hij diverse artikelen over het retrovirus XMRV.

 

 

Dr. Michael Maes

Neuropsychiater in Antwerpen

 

Michael Maes was na voltooiing van zijn opleiding verbonden aan diverse ziekenhuizen en universiteiten, in België en ver daarbuiten. Zo was hij van 1999 tot 2005 hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit Maastricht. Inmiddels geeft hij leiding aan De Maes Kliniek in Antwerpen, waar patiënten met onder meer ME/CVS en fibromyalgie intensief worden begeleid. Voedingssupplementen, waaronder omega 3-vetzuren, spelen daarbij een belangrijke rol. Maes publiceerde talloze wetenschappelijke artikelen over ME/CVS en schreef enkele boeken zoals Van Freud tot omega-3. Dit jaar verscheen van zijn hand het boek Moe en Uitgeput, over ME/CVS.

 

 

Drs. Paul van Meerendonk

Orthomoleculair en natuurarts in Utrecht

 

Paul van Meerendonk behaalde in 1985 zijn artsenbul aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hierna werkte hij drie jaar als arts-assistent op afdelingen Cardiolo­gie en Interne geneeskunde in ziekenhuizen in Utrecht en Rotterdam. Hij specialiseerde zich vervolgens in de orthomoleculaire geneeskunde en natuurgeneeskunde. Van Meerendonk werkte in verschillende praktijken, voordat hij in 1996 zijn 'Biologisch Medisch Centrum' opende met vestigingen in Utrecht en Epe. Hij leerde in de jaren negentig de Amerikaanse behandelaar dr. Jacob Teitelbaum kennen en raakte geïnteresseerd in zijn multifactorele behandeling van ME/CVS en fibromyalgie. Vanaf 1993 behandelde Van Meerendonk meer dan vierduizend patiënten met deze aandoeningen.

 

 

Drs. Annelies van Ommering

Arts-acupuncturist in Nijmegen

 

Annelies van Ommering studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na het behalen van haar artsenbul gaf zij enkele jaren les aan verpleegkundigen. Intussen volgde zij diverse opleidingen en cursussen in de complementaire geneeswijzen. In 1988 richtte zij, samen met arts Loes Vermeer, het Artsen Acupunctuur Centrum in Nijmegen op. Hier worden verschillende geneeswijzen integratief toegepast: klassieke acupunctuur en TCM, elektroacupunctuur volgens Voll, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en neuraal-regulatie therapie. Van Ommering ondersteunt onder anderen patiënten met ME/CVS. Voedingsadviezen en voedingssupplementen spelen een belangrijke rol in haar dagelijkse praktijk.

 

 

Drs. Karel van Riet

Klinisch psycholoog/psychotherapeut en ex-ME/CVS-patiënt

 

Karel van Riet studeerde in 1987 in Nijmegen af als psycholoog, waarna hij verschillende functies vervulde binnen de GGZ. Hij werkte onder meer op de afdeling Medische Psychologie van het UMC St. Radboud, de bakermat van cognitieve gedragstherapie bij ME/CVS. Van Riet voltooide in 1995 de vervolgopleidingen tot Cognitief Gedragstherapeut en Psychotherapeut. In datzelfde jaar werd hij ziek, na een reis naar de VS. Het leidde tot de diagnose ME/CVS en een breuk in zijn carrière. Na een lange zoektocht, die hem onder andere bracht in de praktijk van Annelies van Ommering en bij prof. dr. Kenny De Meirleir, knapte Van Riet zodanig op dat hij in 2006 weer parttime aan de slag kon als psycholoog. Hij ondersteunt als psycholoog nu en dan ME/CVS-patiënten, veelal in samenspraak met Annelies van Ommering.

 

 

Dr. Gert Schuitemaker

Hoofdredacteur Orthomoleculair Magazine (Ortho)

 

Gert Schuitemaker is directeur van het Ortho Institute. Hij introduceerde de orthomoleculaire geneeskunde in Nederland in 1983. Al tijdens zijn apothe­kersstudie hield hij zich bezig met deze nieuwe tak van de medische weten­schap, zoals die in 1968 is gedefinieerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling in het tijdschrift Science (1968; 160:265-271). Schuitemaker is van mening dat in geval van vooral chronische ziekten in principe eerst gekeken moet worden in hoeverre voeding en voedingsstoffen in optimale dosering de patiënt kunnen helpen, alvorens medicijnen of andere medische behandelingen worden ingezet. Schuitemaker heeft diverse boeken op zijn naam en is hoofdredacteur van het orthomoleculair magazine Ortho, dat al vanaf de jaren tachtig aandacht besteedt aan ME/CVS.

 

 

http://www.voedingenpsyche.nl/sprekers.php

 

 


 

Programma

 

 

Dagvoorzitter: Dr. Gert E. Schuitemaker

9:00 - 9:30

Ontvangst

 

9:30-10:00

Dr. Gert Schuitemaker

ME/CVS: 25 jaar chronische vermoeidheid

 

10:00-10:15

Drs. Karel van Riet

Mijn persoonlijke ervaringen met ME/CVS

 

10:15-10:55

Drs. Annelies van Ommering

Ervaringen met ME/CVS in mijn dagelijkse praktijk

 

10:55-11:10

Drs. Karel van Riet

Gedragstherapie: gezien als patiënt én als professional

 

11:10-11:20

Vragen en discussie Annelies van Ommering en Karel van Riet

 

11:20-11:50

Pauze

 

11:50-12:40

Prof. dr. Kenny de Meirleir

ME/CVS: nieuwste ontwikkelingen in laboratorium en spreekkamer

 

12:40-12:50

Vragen en discussie

 

12:50-14:10

Lunchpauze

 

14:10-14:50

Drs. Toine de Graaf

ME/CVS: 25 jaar controverse

 

14:50-14:55

Vragen en discussie

 

14:55-15:35

Drs. Paul van Meerendonk

Mijn protocol diagnostiek & therapie van ME/CVS

 

15:35-15:40

Vragen en discussie

 

15:40-16:10

Pauze

 

16:10-16:50

Dr. Michael Maes

Behandeling van ME/CVS-patiënten en onderliggende pathologie

 

16:50-16:55

Vragen en discussie

 

 

http://www.voedingenpsyche.nl/programma.php