Persbericht

"ME/CVS als officiŽle doodsoorzaak Sophia Wilson"

verstuurd naar krantenredakties

 

 

 

 


 

Onderstaand persbericht is verstuurd naar de redakties van verscheidene kranten:

 

 


 

M.E. officiŽle doodsoorzaak Sophia Wilson

 

Gerechtelijke lijkschouwing wijst uit:

Sophia Wilson is gestorven aan acute nierstilstand als gevolg van ME/CVS.

 

 

Sophia Wilson overleed onlangs op 23-jarige leeftijd, nadat zij, dankzij door tussenkomst van de rechter, ďontslagenĒ werd uit de psychiatrische inrichting, waar zij gedwongen verbleef. De behandeling in de psychiatrische inrichting die haar als gevolg van het tussen-de-oren-standpunt ten deel viel was mensonwaardig.

 

Op 13 juni 2006 werd, in het bijzijn van haar moeder, in Brighton, Engeland de gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van Sophia Mirza (meisjesnaam Wilson) uitgevoerd.

 

 

 

De doodsoorzaak volgens de gerechtelijke lijkschouwer:

 

een acute nierstilstand als

een direkt resultaat van ME/CVS,

met als gevolg uitdroging.

 

 

 

Akute nierstilstand wordt vaak veroorzaakt door grote hoeveelheden gifstoffen in het bloed die niet meer door de nieren verwijderd kunnen worden: stilstand na overbelasting.

 

 

Dit is waarschijnlijk een van de eerste keren dat CVS (hier synoniem voor ME)

als officiŽle doodsoorzaak op een overlijdensakte vermeld wordt.

 

Vaak overlijden mensen echter aan de gevolgen van ME (bijv. een hartstilstand).

De oorspronkelijke oorzaak van het overlijden, ME/CVS wordt vaak niet vermeld.

 

Zo ook in het geval van Casey Fero vorig jaar, wiens hartspier het begaf als gevolg van cardiomyopathie (ziekte van de hartspier). Zijn hart was volgens de patholoog op vele plaatsen beschadigd door oude en recente littekens, als gevolg van infekties.

 

Andere afwijkingen die uit de lijkschouwing naar voren kwamen, maar die niet als de direkte oorzaak van het overlijden aangewezen konden worden:

  • vetophoping in de lever: steatosis,
  • meningitis: hersenvlies- of ruggenmergontsteking en
  • ontstekingen van het ruggenmerg (specifiek onderste achterkant van de zenuwbanen).

 

M.E. staat voor Myalgische Encephalomyelitis. Vooral de laatste twee afwijkingen onderschrijven nogmaals dat M.E.(encephalomyelitis staat voor ontsteking van het zenuwstelsel: hersenen of het ruggenmerg, myalgie voor spierpijn), de enige juiste naam is voor de ziekte die in Nederland volstrekt ten onrechte met Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) aangeduid wordt. CVS is een onjuiste benaming van deze verwoestende ziekte, die een aantal overeenkomsten vertoont met de ziekte MS.

 

In Nederland is het psychosomatische standpunt (lichamelijke klachten ontstaan door ďfoutieve gedachtenĒ) zeer populair. De Gezondheidsraad, die grotendeels bestond uit representanten van de psychosomatische school, verwees vorig jaar alle wetenschappelijke studies die wijzen op lichamelijke afwijkingen zonder argumenten naar de prullenbak. Geadviseerd werd onder meer om patiŽnten niet medisch te behandelen (diagnose, geneesmiddelen e.d.), omdat het ďde patiŽnt alleen maar zou bevestigen in zijn ziektebeeldĒ.

 

De Gezondheidsraad adviseerde de Minister vorig jaar om M.E.-patiŽnten te ďbehandelenĒ met behulp van gedragstherapie in kombinatie met progressieve-inspanning. Die niet-medische progressieve inspanningsaanpak blijkt zeer ineffektief: het succes is niet groter dan die van niets doen (30%). Ook staat die omstreden aanpak haaks op een kenmerkende ME-klacht: verergering van de symptomen door inspanning. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat inspanningen permanente schade toebrengen aan ME-patiŽnten.

 

 

Bronnen (m.b.t. Sophia Wilson):

http://www.investinme.org/Article-050%20Sophia%20Wilson%2001-RIP.htm

http://www.investinme.org/Article-050%20Sophia%20Wilson%2001.htm

http://www.investinme.org/Mediatelevision2.htm

(schokkende dokumentaire Meridian TV/ITV)

 

 

 

 

Frank Twisk

(adresgegevens)